PDFs zijn toch ook heel mooi? Een PDF is toch juíst de digitale weergave van mijn prachtig geconstrueerde lay-out en typografie? Met smakelijke vectoren en vastgelegde fonts en lay-outs?

Klopt. Helaas snappen de meeste e-readers niet zoveel van juist die vastgestelde lay-outs, en maken ze er bij de weergave van een PDF bestand een beetje een potje van. Met alleen een PDF als digitale uitgave neemt u dus het risico dat uw klant zijn aangeschafte boek niet op zijn favoriete reader kan bekijken. In het slechtste geval reflecteert dit ongunstig op uw professionaliteit als digitale uitgever, en dit heeft wellicht gevolgen voor een volgende aankoopbeslissing.

Enter ePUB. ePUB is eigenlijk een website die er als digitaal boek uitziet. Net zoals bij een website kan de tekst van een ePUB e-boek op verschillende manieren "vloeien". Het boek ziet er goed uit, onafhankelijk van de reader die uw klant gebruikt. Uw klant kan de lettergrootte aanpassen, en het boek blijft er goed uitzien. Uw klant kan er zelfs voor kiezen om het lettertype te veranderen. Het boek blijft er echter – inderdaad – goed uitzien.

In het kort:

  1. Het tekstverloop kan worden aangepast aan de luimen van de gebruiker. Zo kan de lettergrootte worden aangepast, maar ook de oriëntatie van het apparaat waarop gelezen wordt. Dit alles kan met een PDF niet.
  2. Geen witmarges om de tekst heen. Dit is iets dat bij fysieke boeken normaal is, maar bij het lezen op een e-reader, mobiele telefoon of een iPad eigenlijk niet voor de hand ligt. Minder witruimte betekent dus meer ruimte voor opmaak, afbeeldingen en de leeservaring van de gebruiker.
  3. Geen paginanummers. Onnodig, omdat een interactieve inhoudsopgave ervoor zorgt dat de lezer op ieder moment overzicht kan krijgen. Het voordeel is wederom: meer ruimte voor opmaak en afbeeldingen.
  4. Afbeeldingen kunnen zo gedetailleerd worden weergegeven als u wenst. Een dubbele tap op het scherm van een iPad zorgt ervoor dat de afbeelding paginavullend wordt weergegeven, terwijl het nog altijd mogelijk is om in te zoomen op verschillende elementen van de afbeelding.
  5. Leesbaar op vrijwel alle mobiele devices, tablets, laptops en desktop systemen.

Hieronder een aantal illustraties, afkomstig van onze iPads. (Getoonde beelden afkomstig uit het boek "Geschiedenis van Suriname", verschenen bij Walburg Pers, digitaal verkrijgbaar via bol.com.)

epub met kleine lettergrootte

Figuur 1. ePUB met kleine lettergrootte en een afbeelding

epub met grotere letters

Figuur 2. ePUB met grotere letters en dezelfde afbeelding

afbeelding op volledig scherm weergegeven

Figuur 3. Afbeelding op volledig scherm weergegeven. De gebruiker kan (afhankelijk van de resolutie van de afbeelding) nog verder inzoomen om alle details nader te bekijken.

Geen wonder dat ePUB zich heeft ontwikkeld tot de nieuwe standaard in het digitale uitgeven.

Bovendien kan ePUB steeds meer aan. Kleurenafbeeldingen, audio, video; noemt u het maar op. Het retina-scherm op de iPad en iPhone kan een resolutie aan die zo hoog is dat ze voor het menselijk oog kwalitatief niet meer verschilt van gedrukte materialen.

Voor de uitgever is wellicht nog wel het grootste voordeel dat hij nu meer interactiemogelijkheden heeft met zijn klant, waardoor deze bijvoorbeeld op de hoogte kan worden gehouden van het verschijnen van soortgelijke boeken. Dat maakt uw band met uw klant sterker. Verder tonen verkoopcijfers uit de VS aan dat klanten veel meer geneigd zijn om "verzamelgedrag" te vertonen wanneer ze digitaal aan het shoppen zijn, enigszins geholpen door de prijzen van e-books die vaak onder de $10 liggen.

Nu heeft ePUB ook zo zijn eigen nadelen.

  1. Met verschillende web scripts is het heel eenvoudig om een PDF bestand om te zetten naar ePUB. Dit wordt zelden mooi en zorgt ervoor dat ePUBs lang niet altijd van hoge kwaliteit zijn. Het resultaat van een simpele pdf2epub web conversie kan een uitgangspunt zijn voor een mooi boek, maar niet meer dan dat.
  2. Kennis van HTML en CSS nodig; en kennis van de (on-) mogelijkheden van deze talen binnen de ePUB standaard.
  3. Iedere e-reader heeft zo zijn eigen interpretatie van de "standaard". U heeft dus eigenlijk iemand nodig die deze probleempjes kent, en weet hoe hij deze kan omzeilen.

Kortom, ePUBs maken is lastig en ieder boek is weer anders. Het is dan ook zinnig om iemand in de arm te nemen die dit deel van het productieproces voor u overneemt. Een ambachtelijke ePUB maker, bijvoorbeeld…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.